pressmeddelande 19

Affisch 2019

Klicka för stor bild.

Pressmeddelande, 16 Augusti 2019

4:e Höga Kusten Filmfestival, 23 & 24:e Augusti 2019


Höga Kusten FilmfestivalFör fjärde året i rad arrangeras Höga Kusten Filmfestival åter på Lunde Folkets hus helgen 23 & 24 Augusti. Filmare från hela världen reser hit för att visa upp sina verk under helgen. I år rullar även tack vare Byberg & Nordin en festivalbuss från Nordingrå via Kramfors till Lunde så att det blir enklare för besökare även utan bil att ta del av helgens händelser.Filmprogrammet består av tjugo filmer från tio olika länder där årets långfilmer är från Frankrike och Spanien. Helgen invigs med Solveig Norldlunds film "Minnen från byn Torrom" från 1982. Solveig skriver själv om filmen:

"Minnen från barndomen på 50-talet sammanflätat med dagens verklighet då byn är tom och åkrarna igenvuxna. Filmen är från 1982 så många byggnader från 50 talet är fortfarande kvar. En del minnen är smärtsamma som farmors domedagstro, hon var Jehovas vittne, den ständigt gråtande tidningsförsäljaren och den onde jägaren, som försökte härda djuren så att de skulle överleva vintern."


På fredagen visas även långfilmen "De Tysta Mästarna" (Les maîtres silencieux) av Naïs Van Laer som även kommer att resa från Frankrike till Höga Kusten för att presentera sitt verk, en poetisk naturnära film. I en synopsis om handlingen skriver hon "I den levande materian av tystnad, flåsar en varg. I det rastlande djupet av skogen, lyssnar en ung kvinna. Cindy lär sig pilbågsjakt av Franck och går på ett sökande efter animaliteten som ligger vilande inom henne." Filmen är 72 minuter lång, visas på Fredag kl.20 och är producerad av Miyu Productions i samarbete med Franska Filminstitutet CNC, (Creation National du Cinema)


Lördagen visas film hela dagen in till kvällen och det bjuds på både kortfilm och långfilm, från såväl Sverige och hela världen. En Finsk gladlynt mockumentär om snusförsäljare, Schweizisk kortfilm inspelad i två omgångar över 15 år där tre män i leda över livet spelar rysk roulette med varandra och även en återkommande film av Hamed Alizadeh i Republiken Herrskog.


Festivalen avslutas med Spanska The real Film is Elsewhere av Mark John Ostrowski följt av prisutdelning. Filmen är ett Triangeldrama i sann anda av independentfilm och konstnrälig gestaltning av livet : "död och fräslning mellan far, son och sonens Argentinska flickvän. Deras ben slösas bort i det regniga och fuktiga klimatet av en fiskeby i norra Spanien, tiden agerar ankar för fiskemännens grupp."


Bakom kulisserna står samma arrangörer, Jonatan Petré Brixel är grundare och huvudansvarig för själva eventet, Andrija Jovanovic ansvarar för programmet. Filmarna som samtidigt jobbar med sina egna verk vill fortsätta både driva och bygga vidare på festivalen.


Jonatan Petré Brixel om festivalen:
"Vi har börjat sätta Höga Kusten på kartan för independentfilmare världen över, och erbjuder varje år en unik uppsättning film att ta del av vilket vi har alla ambitioner att fortsätta med. Förra året hade vi jättemycket besökare, både insatta filmfantaster och folk som helt enkelt var nyfikna. Vi siktar i grunden alltid på att göra festivalen till en trivsam och rolig upplevelse för de som kommer och försöker att varje år etablera en ny bra sak, i år är det festivalbussen som förhoppningsvis blir ett uppskattat tillägg."Helgen 23:e och 24:e Augusti slår dom upp dörrarna till festivalen.Kontakt:

Yuvia Maini Rekdal, kommunikationsansvarig

web@hogakusten-filmfestival.com

www.hogakustenfilmfestival.com

Pressbilder

Stillbilder från ett urval av festivalfilmer, för bilder från alla filmer vänligen besök startsidan:


http://hogakustenfilmfestival.com/

"Fotograf" är respektive filmskapare.

Pressbilder

fotograf : Erika Holm Petré


notering: klicka för stor bild.

Sponsors & partners 2019