kontakt

CONTACT

 
 
 
 

Organisation

Festivalproducent, Jonatan Petre Brixel

(f. 1984 Sweden).

 

Skogen, dess mysterier och känsla av hem är på många sätt grunden för mitt skapande arbete.

 

Efter min examen från gymnasiet gjorde jag obligatoriska lumpen det följande året. Eftersom jag var friidrottare i bra form kombinerat med ett intresse för matematik och kärlek till skogen (som jag berättade) ansåg inskrivningsförättaren att Norrlandsjägarna skulle passa mig fint trots att jag aldrig åkt skidor. Dom hade dock helt rätt och vi var mycket i naturen, även om det inte stämde helt att jag skulle få ledigt på kvällarna för att träna inför tävlingar i friidrott. 2004-05, Arvidsjaur.

 

Direkt därefter började jag studera Teoretisk Filosofi på Stockholms Universitet vilket jag fortsatte med de följande fem åren, med ett litet avbrott i Kramfors då jag studerade 3D animation, där jag upptäckte film.

 

Parallellt till mina studier gjorde jag de föjande åren mina första kortfilmer. "Grismannen får besök", "Ett Vuxenliv" och "Jakten på Bollen". Jag använde en mix av trickfilm och 3D och utvecklade ett intresse för en typ av filmskapande att "gör det du kan med det du har" och transporterade rekvesita, kamera, stativ, kostymer och eldriven motor med mera på min cykel.

 

2011-2015 studerade jag Filmregi på Konsthögskolan i Hamburg. Jag gjorde tre filmer under denna tid - Festen, En och Samma och Sista dagen på landet. Festen är fortfarande kanske mitt mest ambitiösa alster, en tjugo minuter sketch snarare än film som jag gjorde ensam under 12 veckor i en gammal skolsal/kyrka i Nordingrå. Jag spelade alla karaktärer själv med 2-15 i bild beroende på scen. Jag sköt alla scener på vänster sida av bild och speglade därefter bilden så att jag kunde ha ljussättning på högersidan.

 

Sedan 2016 jobbar på min första långfilm "Sven Haralds äventyr" som planeras ha premiär under hösten 2019.

 

2018 grundade jag Streamingplatformen Illambra som erbjuder Experimentell & icke konventionell oberoende Genrefilm. Namnet är inspirerat av Moby Dick - en bok som gjorde stort avtryck på mig - och den sällsynta substansen Ambra som förr användes till ingridiens i parfym och som ibland finns i magen hos sjuka kaskelotter.

Ett urval av stillbilder från våra filmer

Festivalcurator, Andrija Jovanovic

(f. 1982, Serbia).

 

Hela min barndom var som en dröm, spenderat i teckning, måleri, skulptur, modelerande och skapande av saker. Cirkus, teater, jakt på oupptäckt och okänt...

 

Efter min examen från gymnasiet ägnade jag mig åt måleri, erkände inför mig själv att det finns inget annat i livet jag vill göra förutom konst. Efter att ha spenderat två år av intensivt arbete i ett par olika ateljér hos konstnärer i Belgrad och misslyckande att komma in på Konsthögkolan i Belgrad för fri konst var jag tvungen att inse den bittra verkligheten och lämnade mina drömmar för en tid, för att organisera mitt liv och försöka säkra framtiden.

 

Mina studier i det tyska språket och litteratur (2002-2008), visade sig inte alls vara en så deprimerande så som jag förstå trodde. Att dyka in i den rika historien av tysk litteratur och oräkneliga verk av deras författare som jag inte var särskilt bekant med, var mer än värmande, och språket själv, som jag tyckt om sedan grundskolan, som trots att det var svårt att tämja öppnade en ny dörr till något jag kände vänade på mig i framtiden. Hela resan var en succé: jag fick mitt diplom i Februari 2008.

 

Perioden efter mina studier, vilken jag spenderade som lärare och under vilken jag funderade på att än en gång ge mig in i den konstnärliga välden, var vital för att ta det radikala beslutet som skulle ändra kurs på mitt liv. Utmattad av både språkstudier och måleri, beslutade jag mig att hänge all min energi till något jag alltid drömt om, men aldrig vågat ens överväga att göra : film. Från det ögonblicket ändrades allt fort. Jag köpte min första kamera, skapade mina första kortfilmer "The Big Bad Bag", "The final chapter" och "Enemy from within", blev antagen till filmdepartementet på Konsthögskolan i Hamburg, HFBK, och beslutade att lämna Serbien för Tyskland för att gå vidare min karrär där.

 

Under min tid på HFBK (2011-2018) gjorde jag tre kortfilmer, "Brainstop", "Warten auf sich selbst", "Maladies No.5", och min först långfilm "Ana" som mitt examensarbete. Jag skrev ett antal manus till, bland annat ett för en långfilm kallad "Slottet", och deltog i många andra filmprojekt där jag hade olika tekniska roller, mestadels som ljussättare, redigerare och manus och rederingskonsult. Medan jag utvecklade manus och övade regi, hängav jag mig ytterligare till mina redigeringskunskaper, lärde mig composoting och color grading. Vid min examen för BA i Februari 2017 erbjöd juryn mig en MA istället för arbetet jag presenterade. Jag sa inte nej.

 

Vid mina sista år på HFBK, bjöd min vän och kollega Jonatan Petré Brixel in mig att vara med på en filmfestival han organiserade i Berlin. Jag antog erbjudande och fann mig själv snart sysselsatt med filmurval, ett jobb som först skrämde mig, men som sedan visade sig vara mycket intensivt, intressand och belönande, särskilt från all input jag fick från det oräkneliga antal filmer jag behövde se och den generella organisationen. Efter en tid blev jag mer och mer involverad och vågade till slut starta mitt eget projekt, att hjälpa till och återställa en sju år gammal festival i Serbien.

Jonatan Petré Brixel (still from "Sven Harald's adventures")

Andrija Jovanovic  (still from "Sven Harald's adventures")

Sponsors & partners 2019